Tutorials

Tutorials

Cultiu de les plantes

Sembra, trasplanta i cultiva les plantes d'acord amb les instruccions trobades a continuació o, si ja tens experiència, d'acord amb les teves pràctiques i costums. Cultiva, en el millor dels casos, quatre plantes per varietat, o menys si no tens prou espai. És important que etiquetis amb precisió cada planta amb el codi de la varietat. 

 Nota

Imagen

Etiquetatge: cada sobre de llavors conté llavors d'una varietat individual indicada amb un codi i un nom (1). Has de mantenir les plantes etiquetades, des de la sembra fins a la collita, per tal d'assegurar a quina varietat pertanyen. Podeu utilitzar el codi del repositori (ex., RH4) o el nom (ex., Groc bombeta), segons la vostra preferència. Pots fer servir el material que prefereixis; un mètode fàcil, econòmic i eficaç és escriure el codi amb un llapis en un tros de cinta de paper (2) i enganxar-lo al test o al tutor.  


Sembra: suggerim sembrar cada varietat en un recipient petit, que pot ser una safata de planter, un test de plàstic o una placa Petri (1). Utilitza un recipient per varietat i etiqueta el recipient convenientment (2). A la safata del planter, les plantes s'han de desenvolupar durant 3/4 setmanes en un ambient càlid i protegit, abans de trasplantar-les a l'aire lliure. Pots fer servir un substrat hortícola d'ús general. Fes petits forats amb un llapis (aproximadament 1,5 cm de profunditat), posa la llavor (3), tapa-la i pressiona suaument. Rega i procura mantenir el substrat humit; un petit orifici al fons del recipient ajudarà a drenar l'excés d'aigua. Mantingues-ho en condicions càlides (15/25°C). 

Trasplantament: un cop les plàntules han aconseguit uns 15 cm d'alçada (amb 4-5 fulles veritables) (1), després d’unes quatre setmanes des de la sembra, estaran llestes per al trasplantament. Primer, prepara els tests, l'hort o el camp per al trasplantament. La planta de tomàquet pot arribar a ser bastant gran, pel que si fas servir testos, han de tenir 20 o 25 cm de diàmetre. Si uses testos llargs al balcó, les plantes han d'estar espaiades almenys 30 cm entre si. Fes un forat d'una mida adequada per introduir la planta i el substrat que la subjecta, trasplanta la plàntula, pressiona i rega. 

Entutorat: les plantes de tomàquet tenen un creixement generalment indeterminat, cosa que significa que creixen de manera contínua. Els tomàquets per a processament industrial tenen una mutació que confereix creixement determinat i es poden cultivar a camp obert sense tutors. Totes les varietats incloses a l'experiment de Ciència Ciutadana són indeterminades i necessiten un tutor que les suporti durant el creixement. Les canyes (1) són bons tutors per al tomàquet; tingues en compte que la planta haurà de suportar el pes dels fruits, per la qual cosa els tutors han de ser sòlids. En camp o a l’hivernacle, les plantes se solen cultivar en files paral·leles (2) unint-se els tutors per mitjà d'una canya horitzontal, cosa que permet tenir una estructura sòlida. 

Entutorat i poda: durant el creixement, les plantes s'han de lligar al tutor a intervals regulars utilitzant fils adequats (1). Les plantes de tomàquet produeixen brots laterals vigorosos (2) que cal eliminar regularment, en cas contrari la planta es torna massa arbustiva (3). Si tens test i terra limitat, deixa un sol brot. Si disposes de més espai, pots cultivar les plantes amb dos brots, cosa que permet una major producció.  

Reg, fertilització i tractaments: les plantes han de regar-se (1), evitant entollament. Aboca l'aigua directament sobre la terra evitant mullar les fulles. La freqüència de reg i la quantitat a aplicar depenen de la mida de la planta i les temperatures. El terra ha d'estar humit a una profunditat de 5 cm. Per a la fertilització (2), es poden utilitzar fems, algun fertilitzant orgànic o fertilitzants compostos disponibles comercialment, seguint les dosis recomanades. En cas de plagues o malalties, pots demanar consell al teu centre de jardineria local. 

Presa de dades: durant el creixement de les teves plantes, pren les dades com es detalla a continuació, utilitzant el formulari que vas rebre amb la llavor (o descarrega-ho aquí). Començaràs amb el temps de floració, després veuràs les espatlles verdes i així successivament, fins que tinguis els teus fruits madurs... serà el moment de pesar-los, fer-los una foto i finalment degustar-los! 

Extracció de llavor: no et demanem que tornis llavor, però pots extreure la llavor dels seus tomàquets per sembrar-les l'any vinent o per intercanviar-la amb altres agricultors/es o ciutadans. Hi ha diversos tutorials a internet per aprendre a extreure llavors. 

 

Fenotipat de les plantes i informe

Guarda les dades del teu cultiu al “Formulari d'Informe de Dades” que has rebut amb les llavors (o descarrega'l aquí). Completa el formulari amb les teves dades recopilades durant el cultiu, d'acord amb les instruccions que t’expliquem a continuació. Per a cada varietat, fes una foto d'un fruit madur representatiu, a la planta o un cop l’hagis collit. Etiqueta la foto amb el codi de la varietat (pots fer una foto de l'etiqueta i immediatament després del fruit, de manera que l'etiqueta i el fruit tinguin números de foto consecutius).

Al final del teu experiment, envia per e-mail el teu informe (“Formulari d'Informe de Dades” + 5 o més fotos) al punt d'informació nacional, en espanyol/català (harnesstom @ fundaciomiquelagusti.cat), en italià (harnesstom @ unitus.it) o en búlgar (harnesstom.bg @ abv.bg). Si implementem formes alternatives de carregar l'informe, ho notificarem als/les participants durant l'experiment.

Pots publicar les teves activitats de Ciutadà/na Científic/a tant a les xarxes socials, com Instagram, Twitter o altres, amb imatges dels teus assaigs i plantes, opinions, etc. (fes esment al projecte Harnesstom).

Les dades que ens proporcionaràs seran de gran utilitat per comprendre quines varietats són les més interessants. Junts estudiarem el panell de 25 varietats a molts llocs! Com a participant reconegut/da, un cop comunicades les vostres dades, se us atorgarà el "Certificat de Ciutadà/na Científic/a del Harnesstom", on se us informarà sobre el resultat de l'experiment i sobre altres iniciatives impulsades dins del projecte. 

Com a Ciutadà/na Científic/a necessitaràs formar-te en l'ús de les escales de mesura de les diferents característiques de les plantes que necessitem estudiar. A continuació trobaràs una breu explicació sobre com anotar aquestes característiques de les teves plantes.  

Abans de començar...

 • Totes les varietats s'han de sembrar i trasplantar alhora!
 • Has rebut llavors de 5 varietats. Potser algunes plantes o algunes varietats no es desenvolupin bé a la teva "finca". No us preocupeu, podeu carregar només les dades de les varietats/plantes que s'han desenvolupat correctament.
 • Algunes característiques s'han de mesurar "per planta". Això vol dir que has d'informar de les puntuacions de cada planta! (Si és possible)
 • Algunes característiques s'han de registrar a “nivell de varietat”. Això vol dir que has de mirar totes les plantes de la varietat i decidir quina és la puntuació més comuna de la varietat.
 • No us preocupeu si subministreu resultats parcials perquè no vau prendre nota d'una característica o no us sentiu capacitats per fer-ho. Fins i tot les persones investigadores més capacitades cometen errors de vegades! 

 

Informa primer sobre el sistema de cultiu: 

 • Ambient de cultiu: On cultives les teves plantes? 
 1. Hort urbà (a terra)
 2. Balcó (a la ciutat)
 3. Hort (semi-professional o d'aficionat)
 4. Hort professional
 5. Altres:___________ 
 • Sistema de reg: Com regues les plantes? 
 1. Confio en la pluja
 2. A mà!
 3. Reg per degoteig
 4. Reg a solc
 5. Altres:___________ 
 • Data de sembra: anota la data de sembra de les llavors.
 • Data de trasplantament: anota la data de trasplantament de les plantes.

 

Característiques a registrar:

Data de floració:

Per a cada planta, escriu la data en què apareix la primera flor oberta. Una flor està oberta quan els pètals se situïn a 90° del con estaminal (foto). En el moment que vegis els primers pètals grocs és hora d'anotar la ”data de floració”.  

 

Intensitat del coll verd:

Algunes varietats desenvolupen una zona verda intensa a la part superior del fruit, d'altres no. Per tant, el coll verd a la part superior del fruit pot ser absent (tot el fruit és del mateix color verd lleuger) o present (la part superior del fruit té el color verd de més intensitat que la resta del fruit). Si el coll verd és present, llavors pot ser "verd clar", "verd intermedi" o "verd fosc". Mirant la taula de classificació a continuació, anota a quina categoria pertany cada una de les varietats plantades. Has de mirar fruits immadurs i només has de donar una única puntuació per a cada varietat.Color del fruit:

El tomàquet cultivat té una gran diversitat de colors, els quals poden ser "groc", "taronja", "rosa", "vermell" i "marró". Quan tinguis fruits madurs, mira la taula de classificació a continuació i digues a quina categoria pertany cada varietat plantada (atorga  una sola puntuació per a cada varietat). Recorda: és el moment de fer fotos dels fruits a la planta! Nombre de fruits (tres primeres inflorescències):

Aquest és el caràcter més laboriós de mesurar perquè cal comptar tots els fruits que produeix cada planta a les tres primeres inflorescències (des de la base de la planta). Un tret difícil, per la qual cosa, si no tens les plantes a prop, el pots "ometre". Si pots, compte per a cada planta tots els fruits que hagin quallat (és a dir, que s'hagin desenvolupat o començat a desenvolupar-se) a les primeres tres inflorescències. Això ens donarà una mesura de la "productivitat" de les teves plantes! 

 

Pes del fruit :

Per a cada planta, pesa un fruit (si pots pesar-ne més, millor!) usant una balança de cuina i anoteu el/s pes/os de cada fruit. Com més dades de fruits per planta, més precisa serà la caracterització, ja que algunes plantes produeixen fruits de diferents mides.

 

Nombre de lòculs:

Talla transversalment els fruits i dona’ls-hi un cop d'ull. Quants lòculs pots comptar? Els lòculs són les cavitats internes del fruit del tomàquet. Podem trobar fruits de 2 o més lòculs. Quan observem 7 o més lòculs, no els comptem tots i en diem "multilocular".

 

Color de la pell:

Depenent de la varietat, la pell pot ser groga o transparent (incolora). Agafa un tros de pell, neteja'l amb aigua (o rasca'l amb l'ungla), eliminant la polpa, i observa el color utilitzant un fons blanc o contra llum. L'epidermis "incolora" o "groga" és responsable d'alguns colors dels tomàquets. 

 

Forma del fruit:

El tomàquet cultivat té una gran diversitat de formes. Aquestes poden ser "Molt pla", "Lleugerament pla", "Rodó", "Cor de bou", "Cor", "El·lipsoide", "Rectangular", "Obovoide o forma de pera", "Pebrot" o "Pebrot llarg". Un cop tinguis els fruits madurs, mira les figures següents i digues a quina categoria pertany cada varietat. Dona'ns una sola puntuació per a cada varietat! 

 

Quines han estat les teves varietats preferides? Al final del cultiu, digues quines varietats han produït més i quines han tingut millor sabor, segons el teu punt de vista. 

 

Producció:

Segons la teva experiència en el cultiu d'aquestes varietats, les pots qualificar en funció de si s'han adaptat bé al teu sistema de cultiu i han produït suficient fruits? Fes servir la següent escala (1-10):

 • Molt dolenta (1)
 • Dolenta (3)
 • Ni bona ni dolenta (5)
 • Producció intermèdia (7)
 • Molt productiva (10) 

 

Aparença (classificació): 

Considerant únicament l'aparença externa dels fruits (forma i color), qualifica les diferents varietats d'acord amb la teva preferència, fent servir la següent escala (1-10):

 • Tomàquet molt lleig (1)
 • No m'agrada (3)
 • Ni bo ni dolent (5)
 • M'agrada (7)
 • M'agrada molt (10) 

 

Aparença (descripció): 

A la següent llista, us proposem diferents atributs per ajudar-te a descriure l'aspecte dels diferents tomàquets. Per a cada varietat, selecciona tants atributs com trobis que se li escauen a la varietat:

 • Color bonic
 • M'agrada el seu aspecte
 • Massa gran
 • M'agrada l'aspecte de la carn
 • No m'agrada la seva aparença
 • Fruit massa buit  
 • Massa petit
 • Massa gelatina i llavors
 • Cap d'aquestes característiques per a aquest tomàquet 

 

Sabor (classificació): 

Has tastat cada varietat? Quina ha estat la més saborosa? Pots qualificar cada varietat depenent de si t'ha agradat el sabor? Tria un valor per varietat (1-10): 

 • Tomàquet de molt mal sabor (1)
 • No m'agrada (3)
 • Ni bo ni dolent (5)
 • M'agrada el seu sabor (7)
 • M'agrada molt el seu sabor (10) 

 

Sabor (descripció): 

A la següent llista et proposem diferents atributs per ajudar-te a descriure el sabor dels diferents tomàquets. Per a cada varietat, selecciona tants atributs com trobis a la varietat: 

 • Tomàquet dolç
 • Massa àcid
 • No prou dolç
 • Insípid/sense sabor
 • No és agradable al paladar
 • Tomàquet aromàtic/aroma intens
 • Cap d'aquestes característiques per a aquest tomàquet 

 

Notes: si ens vols explicar alguna cosa més, aquest és l'espai! 
(la teva opinió) 

 

 

Website hosted by Toulouse INP