Експериментът

Експериментът

"Поради административни ограничения експериментът е ограничен до български, италиански и испански граждани през 2022 година. Надяваме се да го повторим през 2023 г. за по-широко участие"

 

Работен пакет 8 (РП8) на проект Harnesstom е посветен на т.нар. Партньорска селекция и гражданска наука.

Философията на Партньорската селекция се състои в това, че професионалните зеленчукопроизводители (но също и любители градинари, граждани и кулинари) могат да вземат участие в селекционния процес. Този подход трябва да доведе до по-ориентирана към потребителите селекция на нови сортове.


Философията на Гражданската наука се състои в това, че гражданите/потребителите (но също така зеленчукопроизводители и фермери) се привличат към научните дейности за разпространение на научните принципи и процедури и с цел повишаване съзнанието на потребителите към производството и качеството на храната.


През 2022 г. проектът HARNESSTOM ще предложи на фермерите да станат селекционери и на граждани да станат учени. Целта на такива експерименти е да се установи двупосочен поток от информация от заинтересовани към не-заинтересовани страни и обратно, в името на по-високото качество на “храната на утрешния ден”.


Ако сте заинтересовани да участвате, да отглеждате доматени растения и да записвате свои собствени данни за характеристиките на растенията и плодовете прочетете информацията по-долу!


За повече детайли може да се отнесете към някой от следните национални информационни контакти на испански/каталунски (harnesstom@fundaciomiquelagusti.cat (harnesstom @ fundaciomiquelagusti.cat)), на италиански (harnesstom@unitus.it (harnesstom @ unitus.it)) или на български (harnesstom.bg@abv.bg (harnesstom.bg @ abv.bg)). Всички отговарят и на английски.

 

Website hosted by Toulouse INP