Ръководство

Ръководство

Отглеждане

Посейте, разсадете и отгледайте растенията съгласно инструкциите по-долу или ако се чувствате опитен в това, го направете съгласно своята практика. В най-добрия случай, отгледайте четири растения от сорт. Но ако нямате достатъчно място може и по-малко. Много е важно точно да отбележите всяко растение с неговия код.

 Note

Image

Етикетиране: всеки плик съдържа семена от един единствен сорт, отбелязан с неговия код и име (1); трябва да поставите и поддържате етикети на своите растения от сеитбата до узряването, т.е. да знаете към кой сорт принадлежи всяко едно растение. По ваша собствена преценка можете да използвате кода (напр. RH4) или името (напр., Amarillo bombilla). За етикет можете да използвате какъвто и да е материал. Един лесен, евтин и ефикасен метод е да напишете кода с молив върху парче хартиено тиксо (2), което да залепите върху саксийката или върху малко пластмасово колче.


Сеитба: препоръчваме да засеете всеки сорт в малък контейнер, който може да бъде от професионалните терини за разсад (1), пластмасова или алуминиева тарелка. Използвайте един контейнер за един сорт, като трябва точно да етикетирате контейнера (2). В тези контейнери растенията трябва да престоят за 3 или 4 седмици на защитено и топло място, след което да бъдат извадени на открито. Използвайте универсален субстрат. Направете малки дупки с молив  (около 1.5 см), сложете семената (3), покрийте със субстрат и лекичко притиснете. Полейте с вода и от сега нататък поддържайте влажно; на дъното на контейнера трябва да има малки дупчици, които да позволяват оттичане на излишната вода. Температурата в помещението трябва да е между  15 и 25°C.

Разсаждане: Около 4 седмици след сеитба на семената, растенията достигат височина около 15 см (имат 4-5 същински листа) (1) и са готови за разсаждане. Пригответе полето, градинката, съдовете и пр. където ще ги разсадите. Доматените растения могат да станат доста високи, така че ако използвате саксии, те трябва да са с диаметър 20 см, а по-добре 25 см. Ако използвате дълги сандъци на балкона, имайте предвид, че растенията трябва да са минимум на 30 см едно от друго. Направете дупка с подходящия размер, посадете растението като се стремите да запазите корена цял и със субстрат. Притиснете и полейте.

Колове: доматените растения обикновено имат индетерминантен растеж, което означава, че растат непрекъснато и стават много високи. Сортовете за преработка носят мутация, която поддържа растежа детерминантен и те могат да бъдат отгледани на полето без колове. Всички сортове, включени в експериментите за гражданска наука са с индетерминантен растеж и следователно ще имат нужда от колове или конструкция, която да ги поддържа по време на растежа им. Дървените колове (1) са много подходящи; имайте предвид, че растението ще стане доста тежко с течение на времето и когато образува плодове, така че коловете трябва да са стабилни. На полето или в оранжерия растенията могат да се отглеждат на паралелни редове (2), така че коловете да са привързани един към друг за по-солидна конструкция.

Привързване и резитба (колтучене): по време на растежа си растенията трябва редовно да бъдат привързвани или увивани около кола (1). Доматените растения образуват странични разклонения (колтуци) (2), които също трябва редовно да се премахват, в противен случай растението ще придобие формата на храст (3). Ако ги отглеждате в саксия, където количеството на почвата/субстрата е ограничено поддържайте растението едностъблено. Ако имате повече място можете да оформите две стъбла, което ще увеличи добива.

Поливане, торене, защита: Растенията трябва да се поливат (1), но не прекалено много. Когато поливате водата трябва да се излива върху почвата, а не върху растенията. Честотата на поливките и количеството вода се променят в зависимост от големината на растенията и температурата. Почвата на дълбочина 5 см трябва да е мокра. За торене (2) използвайте органичен тор (напр. угнил оборски тор) или какъвто и да е комерсиален тор за домати в препоръчаните дози. В случай на нападение от вредители или болести потърсете помощ от професионалист.

Оценка: по време на отглеждането на вашите растения записвайте оценките, така както е описано по-долу, като използвате формата, която ще получите със семената (или свалете от тук link). Ще започнете с период на цъфтеж, следва „зелен пръстен“ и т.н., докато получите узрели плодове … тогава е време да ги претеглите, снимате и накрая да ги опитате!

Семедобиване: ние няма да искаме да ни пращате семена отново, но ти можете да си съберете семена и да си ги посеете следваща година или да ги обмените с приятели. Има редица ръководства в интернет как се прави това.

 

Растително фенотипиране и отчитане

Записвайте всички данни върху формуляра, който ще получите със семената (или свалете от тук link). Попълвайте формуляра само с ваши данни за вашите растения, в съответствие с инструкциите по-долу. За всеки образец направете снимка на представителен плод (откъснат или върху растението, както предпочитате). Сложете етикет или именувайте снимката точно с кода на образеца (сорта) (може да снимате етикета и веднага след това плода, така че етикета и плода да имат последователни номера в фотоапарата/смартфона). В края на своя граждански експеримент изпратете своя отчет чрез e-mail (отчетната форма + 5 или повече снимки) на националния информационен контакт на испански/каталунски (harnesstom @ fundaciomiquelagusti.cat), на италиански (harnesstom @ unitus.it) или на български (harnesstom.bg @ abv.bg). Всички инофрамционни пунктове могат да отговорят и на английски. Могат да се използват и алтернативни начини за предаване на отчета, които допълнително ще уточним с участниците.


Можете да споделяш своите дейности по Гражданската наука в социалните медии Instagram, Twitter и др., със снимки от вашите опити и растения, мнение и пр. (само молим да споменавате проекта Harnesstom).


Данните, които ще ни предоставите ще бъдат много полезни, за да разберем кои сортове са ви харесали най-много. Заедно ще проучим една селекция от 25 сорта на много различни места! Като ценен участник, веднага след като предадете своя отчет ще бъдете награден със Сертификат за Учен-Любител; ще бъдете информиран за резултатите от цялостния експеримент, както и за други инициативи на проекта.
 
Като участник в Гражданска наука ще бъде необходимо да се обучите да използвате скали за оценка на различни характеристики на растенията. По-долу ще откриете кратко обяснение за това как трябва да „хванете“ тези характеристики на вашите растения.

Преди да започнете…

 • Всички сортове трябва да се засеят и разсадят по едно и също време!
 • Получавате семена от пет сорта. Вероятно някои растения или някои сортове няма да растат добре във вашата „ферма“. Не се притеснявайте, в този случай ще ни предоставите данни само от сортовете/растенията, които успеете да отгледате.
 • Някои характеристики трябва да се оценят „на растение“. Това означава, че трябва да оцените всяко индивидуално растение! (ако е възможно!)
 • Други характеристики трябва да се оценят „за сорт“. Това означава, че трябва да огледате всички растения от дадения сорт и да откриете най-типичното за сорта като цяло. Вие можете!
 • Не се притеснявайте ако отчетът не е пълен, защото сте изпуснали нещо или просто сте могли. Понякога и най-опитните учени правят грешки!

 

Първо, каква е система на производство, която използвате…

 • Условия на отглеждане: Къде отглеждате растенията?
 1. В градски условия, между блокови пространства (на почва)
 2. На балкона (в съдове/саксии)
 3. В градинка (полу-професионално или хоби)
 4. Професионална градина
 5. Друго:_____
 • Поливане: как поливате растенията?
 1. Разчитам на дъжда
 2. Ръчно
 3. Капкова система
 4. На бразда
 5. Друго:________
 • Дата на сеитба: запишете датата на сеитба на семената.
 • Дата на разсаждане: запишете датата на разсаждане на растенията.

 

Характеристики, които трябва да се оценят:

Дата на цъфтеж:

за всяко растение, запишете датата, на която се появи първият отворен цвят. Цветът е отворен когато венчелистчетата са отворени под ъгъл от 90° спрямо тичинковия конус. На снимката виждате появата на цъфнали доматени цветове. Момента, в който видите първите жълти венчелистчета, това е датата която трябва да запише като „дата на цъфтеж". 

 

Интензивност на зеления пръстен:

някои сортове имат интензивна зелена площ в горната част на плода, някои – нямат. Така нареченият „зелен пръстен“ в горната част на плода може да отсъства (целият плод има един и същ зелен цвят - 1) или да присъства (горната част на плода е с по-интензивен зелен цвят). Ако зеленият пръстен присъства той може да е „светло зелен“ (2), „средно зелен“ (3), „тъмно зелен“ (4). Като гледате схемата по-долу, отбележете към коя категория принадлежи всеки сорт. Можете да оцените все още не узрели плодове. Посочете ни една оценка за всеки сорт.Цвят на плода:

култивираните домати имат много разнообразно оцветени плодове. Те могат да бъдат “жълти (1)”, “оранжеви (2)”, “розови (3)”, “червени (4)” и “кафяви (5)”.  След като узреят плодовете погледнете класификацията по-долу и ни посочете към коя категория принадлежи всеки сорт (дайте една оценка за сорт). Това е времето за снимки на плодовете върху растението.Брой плодове (на първите три съцветия):

това е най-трудоемката за измерване характеристика, тъй като трябва да преброите всички плодове на растението, но само от първите три съцветия (от корена към върха). Трудна характеристика, така че ако не можете, не се притеснявайте, пропуснете я. Но ако можете, а всяко растение поотделно пребройте всички плодове, които е формирало (това означава от добре оформените до тези, които са започнали да се оформят) на първите три съцветия. Това ще даде представа за продуктивността на растенията!

 

Маса на плода: 

като използвате кухненска везна претеглете един плод от всяко растение. По-добре е, ако можете, да претеглите повече! Отбележете теглото на всеки плод, който претеглите. Колкото повече плодове претеглите, толкова по-точна ще бъде оценката за тази характеристика, тъй като повечето растения произвеждат плодове с различна големина.

 

Брой на камерите: 

разрежете напречно плодовете. Колко кухини можете да преброите? Камерите са вътрешните кухини на доматения плод. Можем да открием 2 или повече камери. В случай, че преброите 7 или повече, просто отбележете „многокамерен“.

 

Цвят на кожицата:

в зависимост от сорта, кожицата на плода може да бъде жълта (2) или прозрачна (безцветна) (1). Вземете парче кожица, почистете с вода (или го изтъркайте с нокът), за да премахнете месестата част и наблюдавайте цвета на бял фон. Безцветният или жълтият епидермис са отговорни за някои от цветовете на доматите.

 

Форма на плода:

при култивираните домати се наблюдава разнообразие от форми на плодовете. Плодовете могат да бъдат „плоски“ (1), „плоско-кръгли“ (2), „кръгли“ (3), „биволско сърце“ (4), „сърцевидни“ (5), „елипсовидни“ (6), „квадратни“ (7), „крушовидни“ (8), „кубични“ (9), „чушковидни“ (10). След като узреят плодовете на вашите растения погледнете класификацията по-долу и посочете към коя категория принадлежи всеки сорт. Дайте ни една оценка за целия сорт!

 

Кой е Вашият предпочитан сорт? В края на експеримента посочете кои от сортовете имаха добър добив и добър вкус.

Добив:

на база на опита Ви при отглеждането на тези сортове, можете ли да дадете оценка на всеки сорт за това как се развиваше при конкретните условия и дали произведе достатъчно плодове? Използвайте следната скала:

 • Много слабо продуктивен (1)
 • Слабо продуктивен (3)
 • Средно продуктивен  (5)
 • Сравнително продуктивен (7)
 • Много продуктивен (10)

 

Външен вид (оценка): 

вземайки предвид само външния вид на плодовете (форма и цвят), можете ли да дадете оценка на всеки сорт според Вашата гледна точка? Използвайте следната скала:

 • Много грозен домат (1)
 • Не го харесвам особено (3)
 • Нито харесвам, нито не харесвам (5)
 • Харесвам го (7)
 • Много го харесвам (10)

 

Външен вид (описание): 

използвайте списъка, за да ни опишете външния вид на доматите от всеки сорт, който отгледахте. Използвайте толкова характеристики, колкото откриете в съответния сорт.

 • Красив цвят; Харесва ми външния вид
 • Много големи плодове; Харесва ми
 • че плода е месест; Не ми харесва външния вид
 • Плодовете са кухи; Плодовете са малки
 • Прекалено много семена; Нито едно от тези за сорта

 

Вкус (оценка): 

опитахте ли всеки от сортовете, които отгледахте? Кой Ви хареса най-много? Можете ли да дадете оценка на сортовете на база на техния вкус?

 • Много лош вкус (1)
 • Не го харесвам особено (3)
 • Нито харесвам, нито не харесвам (5)
 • Вкусът ми харесва (7)
 • Вкусът ми харесва много (10)

 

Вкус (описание): 

използвайте списъка, за да ни опишете вкуса на доматите от всеки сорт, който отгледахте. Използвайте толкова характеристики, колкото откриете в съответния сорт.

 • Сладък домат; Прекалено кисел
 • Не достатъчно сладък; Безвкусен
 • Неприятен послевкус; Ароматен домат
 • Нито едно от тези за сорта

 

Бележки: Ако искате да ни кажете нещо, сега е моментът!

(отворен въпрос)

 

 

Website hosted by Toulouse INP